Ogólnopolska Konferencja Naukowa (ON-LINE)

Kobiecość:

Literatura - Sztuka - Popkultura

23.02.2023-24.02.2023

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Platforma: Microsoft Teams

Komitet Naukowy:
dr hab. Katarzyna Więckowska, prof. UMK – Przewodnicząca
dr hab. Aleksandra Derra, prof. UMK
dr Anna Kola
mgr Michał Bomastyk

Komitet Organizacyjny:
mgr Jakub Wojtasik
lic. Natalia Jaworańska

Cyry Wilczyńska

Ewa Falkowska

pexels-edu-carvalho-2050994.jpg

O konferencji

W kolejnej już odsłonie lutowej konferencji, organizowanej w związku ze zbliżającym się Międzynarodowym Dniem Kobiet, chcemy dyskutować na temat wizerunków kobiecości w literaturze, sztuce i popkulturze. O jakich wizerunkach mówimy? Czy mają charakter upodmiotawiający kobiety, czy może jednak wprost przeciwnie – tworzą wykluczający i uprzedmiotawiający obraz tego, co kobiece? Jak kobiecość powinna być przedstawiana albo też w jakim kierunku należy pójść, aby obraz ten był włączający i inkluzywny? Zapraszamy do włączenia się w obrady i przesłania abstraktów wszystkie osoby zainteresowane tematyką konferencji, mającej charakter interdyscyplinarny.

pexels-ds-stories-6005305.jpg

Zgłoszenie

Zapraszamy zarówno osoby ze środowiska naukowego, jak i z organizacji społecznych, aby uchwycić wiele wątków i rozmawiać w szerszym gronie, nie zamykając się w naszych bańkach (świato)poglądowych. Poza wystąpieniami osób uczestniczących będą również wykłady gościnne. Przewidujemy także przygotowanie zbiorczej publikacji pokonferencyjnej.

Na abstrakty (max 300 słów) czekamy do 12.02.2023. Prosimy je przesyłać na adres mailowy: biuro@fundacjaipw.org. Koszt udziału w konferencji wynosi 100 PLN. Platformą, na której konferencja się odbędzie, będzie Microsoft Teams

pexels-ds-stories-6005305.jpg