Zespół pełni funkcję doradczą i ekspercką dla Zarządu Fundacji. Celem Zespołu jest podejmowanie działań rzeczniczych mających na celu przeciwdziałanie wykluczeniom i zapewnianie reprezentacji osobom zagrożonych wykluczeniem i doświadczających stygmatyzacji. Ponadto, Zespół realizuje działania interwencyjne, wymagające szybkiej i zdecydowanej reakcji, których celem jest natychmiastowe udzielenie pomocy potrzebującym osobom. Poznajcie skład Zespołu.

Uchwała Zarządu, powołująca Zespół Rzecznictwa Lokalnego, dostępna TUTAJ.

Jakub Trendewicz

Aktywista społeczny działający na rzecz ochrony praw człowieka oraz student stosunków międzynarodowych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Koordynator Grupy Lokalnej Amnesty International w Toruniu oraz członek Helsińskiej Inicjatywy dla Praw Człowieka. Asystent społeczny posłanki na Sejm RP Agnieszki Dziemianowicz-Bąk. Dawniej związany z Młodą Lewicą, w której pełnił funkcję członka Zarządu Krajowego. Uczestnik wielu programów szkoleniowych, prowadzonych przez m. in. Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich, Młodzieżowy Uniwersytet Prawa czy Szkołę Liderów. Absolwent V edycji Akademii Demokracji Socjalnej oraz I edycji Impuls Academy.

Natalia Konwerska

Pracuje w Fundacji Emic, w której zajmuje się m.in. integracją migrantów i migrantek. Prowadzi Klub Sąsiedzki i koordynuje wolontariat. W przeszłości współpracowała z Polską Akcją Humanitarną jako wolontariuszka i koordynatorka projektu edukacyjnego. Od lat angażuje się aktywistycznie.
Z wykształcenia etnolożka. Fanka muzyki i kina (niedoszła reżyserka). Po godzinach djka.

Marek Rozpłoch

Aktywista, urzędnik, z wykształcenia filozof. Rodowity torunianin, rocznik 1980. Pracownik urzędu marszałkowskiego, działacz: partii Razem, Marszu Równości w Toruniu i - po kilku latach przerwy - znów Amnesty International. Kandydat w ostatnich wyborach do Europarlamentu i do Sejmu.  Redaktor pisma "Menażeria", przez kilka lat aktywny w Stowarzyszeniu Kulturalno-Artystycznym "Megafon". Nie mógłby żyć bez poezji i muzyki.

Zuzanna Lis

Osoba wrażliwa na krzywdę innych, minimalizowanie cierpienia uczyniła swoim głównym celem. Wegetarianka, feministka, wcześniej aktywna członkini partii Razem, współorganizatorka wrocławskich demonstracji, asystentka społeczna posłanki Agnieszki Dziemianowicz-Bąk, teraz część zarządu toruńskiej Grupy Lokalnej Amnesty International. Prywatnie kocia mama dla Falafla
i Baklawy, nieliczne wolne chwile chętnie spędza na oglądaniu arthouse'owych filmów.

Zespół Rzecznictwa Lokalnego